Genomineerde recyclinghelden 2020

De stemming is gesloten

Vijf personen/initiatieven maakten kans op de titel ‘recyclingheld van het jaar’. De prijs is een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven (VA) en wordt uitgereikt aan helden die zich inzetten voor recycling.

De heldenverkiezing is gekoppeld aan de Global Recycling Day, die ieder jaar op 18 maart wordt gehouden. Het thema van dit jaar is ‘Recycling Heroes’. Wereldwijd worden helden geëerd, groot of klein, die zich bezighouden met recycling. De VA heeft gekozen voor individuele Nederlandse helden en burgerinitiatieven die bijdragen aan meer recycling in het zonnetje zetten. 

De stemming is gesloten. 

 

Ekko Vermeulen, Stichting Zaanse Pakhuizen, Koog aan de Zaan

Stichting Zaanse pakhuizen maakt zich hard maakt voor het behoud van de overgebleven Zaanse pakhuizen voor komende generaties. Dat doen zij onder andere door gebouwen en molens compleet te recyclen.

Nikkie Elfers, vrijwillige afvalcoach in Haarlemmermeer

Nikkie Elfers uit de gemeente Haarlemmermeer zet zich zeer actief in om afvalscheiding onder buurtbewoners te stimuleren. Hiermee heeft zij op vrijwillige, informele basis een afval coachende rol ingenomen.  

Bas Timmer van Sheltersuit in Enschede

Sheltersuit is een stichting die jassen maakt voor mensen die op straat leven. Deze jassen worden vervaardigd uit restmaterialen en gemaakt door voormalige vluchtelingen, ex-verslaafden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Rien Voets, ZAP (zwerfafvalpakker) uit Berlicum

Rien Voets is sinds zijn pensioen elke dag op pad om zwerfvuil op te ruimen. Als zwerfafvalpakker (ZAP) rijdt hij met zijn fiets met aanhanger elke dag door zijn dorp.

Elif Algu van Recycle Sint

Recycle Sint is een burgerinitiatief waarbij op vrijwillige basis ruilmarkten worden opgezet om speelgoed te ruilen. Het idee is ontstaan vanuit de wens om het Sinterklaasfeest te verduurzamen.