Header hergebruik

Global Recycling Day 2020

(27-11-2020)

Rien Voets uitgeroepen tot Recycling Hero 2020

Staatssecretaris Van Veldhoven reikt prijs alsnog uit

Zwerfafvalpakker Rien Voets uit Berlicum was al uitgeroepen tot Recycling Hero 2020, maar de prijsuitreiking liet nog even op zich wachten. Afgelopen woensdag was het toch nog zover.

Op 18 maart zou hij op Global Recycling Day de prijs overhandigd krijgen door staatssecretaris Stientje van Veldhoven op het Nationaal Recycling Congres. Door COVID-19 werd dit congres uitgesteld.

Het congres ging woensdag 25 november alsnog door. Nog steeds vanuit de Fokker Terminal in Den Haag, maar online, dus zonder publiek. Maar met Rien Voets én de staatssecretaris. Bekijk de video op ons YouTubekanaal.

De heldenverkiezing was gekoppeld aan de Global Recycling Day, die ieder jaar op 18 maart wordt gehouden. Het thema van dit jaar was ‘Recycling Heroes’. Wereldwijd werden deze dag helden geëerd, groot of klein, die zich bezighouden met recycling. De Vereniging Afvalbedrijven heeft ervoor gekozen om individuele Nederlandse helden en burgerinitiatieven die bijdragen aan meer recycling in het zonnetje zetten.

Rien Voets staat symbool staat voor heel veel mensen die iedere dag vrijwillig bijdragen aan een schone leefomgeving. De gepassioneerde Brabander is sinds zijn pensioen elke dag op pad om zwerfvuil op te ruimen. Als zwerfafvalpakker rijdt hij met zijn fiets met aanhanger dagelijks door zijn woonplaats.

 

(18-3-2020)

Rien Voets uitgeroepen tot Recycling Hero 2020

Zwerfafvalpakker uit Berlicum krijgt prijs op Global Recycling Day

Zwerfafvalpakker Rien Voets uit Berlicum is uitgeroepen tot Recycling Hero 2020. De prijs is een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven en de winnaar werd vandaag, op Global Recycling Day, bekendgemaakt. Er waren in totaal vijf genomineerden die zich inzetten voor recycling. Het Nederlandse publiek mocht de afgelopen weken stemmen en koos Rien Voets. Vanwege het coronaviris kon de geplande uitreiking door minister Stientje van Veldhoven helaas niet doorgaan. Dit zal in het najaar alsnog plaatshebben.

De heldenverkiezing is gekoppeld aan de Global Recycling Day, die ieder jaar op 18 maart wordt gehouden. Het thema van dit jaar is ‘Recycling Heroes’. Wereldwijd worden deze dag helden geëerd, groot of klein, die zich bezighouden met recycling. De Vereniging Afvalbedrijven, de brancheorganisatie van afvalrecyclers en -verwerkers, heeft ervoor gekozen om individuele Nederlandse helden en burgerinitiatieven die bijdragen aan meer recycling in het zonnetje zetten.

Symbool voor heel veel andere helden in het land

Afvalverwerkingsbedrijf Attero, actief in heel Nederland, nomineerde Rien Voets omdat hij symbool staat voor heel veel mensen die iedere dag vrijwillig bijdragen aan een schone leefomgeving. De gepassioneerde Brabander is sinds zijn pensioen elke dag op pad om zwerfvuil op te ruimen. Als zwerfafvalpakker rijdt hij met zijn fiets met aanhanger dagelijks door zijn dorp.

Filmpjes van de winnaar en alle andere genomineerden

De andere genomineerden zijn Bas Timmer van Sheltersuit uit Enschede, een stichting die jassen maakt voor mensen die op straat leven, Ekko Vermeulen van Stichting Zaanse Pakhuizen in Koog aan de Zaan die Zaans erfgoed compleet recyclet, Nikkie Elfers die vrijwillig afvalcoach is in Haarlemmermeer en Elif Algu van Recycle Sint, een burgerinitiatief op vrijwillige basis ruilmarkten opzet om speelgoed te ruilen. Van winnaar Rien Voets en ook van alle andere genomineerden zijn filmpjes gemaakt. Deze zijn te bekijken op www.recyclingheroes.nl/genomineerden.

Geen uitreiking door minister vanwege coronavirus

De winnaar zou vandaag de prijs ontvangen uit handen van minister Stientje van Veldhoven (Wonen en Milieu). Dat zou plaatsvinden tijdens het Nationaal Recycling Congres in Den Haag, maar dat kon vandaag helaas niet doorgaan vanwege het coronavirus. Het congres wordt verplaatst naar het najaar.

 

(14-3-2020)

Nationaal Recycling Congres uitgesteld

Bekendmaking #RecyclingHeroes gaat wel door

Het Nationaal Recycling Congres dat gepland stond 18 maart op Global Recycling Day gaat niet door. Het congres is vanwege het corona-virus uitgesteld naar het najaar.

Op dit congres zou minsiter Van Veldhoven te gast zijn en ook de award uitreiken aan de ‘recyclingheld van het jaar’. Ook dat gaat dus niet door, maar de winnaar wordt nog wel op 18 maart, op Global recycling Day, bekend gemaakt.

De stemming is inmiddels gesloten. Bekijk de filmpjes van alle genomineerden op www.recyclingheroes.nl/genomineerden

 

(1-3-2020)

Vijf recyclingheld en genomineerd

Minister Van Veldhoven reikt prijs uit op Global Recycling Day

Vijf personen maken kans op de titel ‘recyclingheld van het jaar’. Op 18 maart wordt bekend wie de winnaar is. De prijs is een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven (VA) en wordt uitgereikt aan helden die zich inzetten voor recycling.

De heldenverkiezing is gekoppeld aan de Global Recycling Day, die ieder jaar op 18 maart wordt gehouden. Het thema van dit jaar is ‘Recycling Heroes’. Wereldwijd worden helden geëerd, groot of klein, die zich bezighouden met recycling. De VA heeft gekozen voor individuele Nederlandse helden en burgerinitiatieven die bijdragen aan meer recycling in het zonnetje zetten. De leden hebben de volgende mensen en initiatieven genomineerd.

Bas Timmer van Sheltersuit in Enschede

Sheltersuit is een stichting die jassen maakt voor mensen die op straat leven. Deze jassen worden vervaardigd uit restmaterialen en gemaakt door voormalige vluchtelingen, ex-verslaafden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Nikkie Elfers, vrijwillige afvalcoach uit Haarlemmermeer

Nikkie Elfers uit de gemeente Haarlemmermeer zet zich zeer actief in om afvalscheiding onder buurtbewoners te stimuleren. Hiermee heeft zij op vrijwillige, informele basis een afval coachende rol ingenomen. 

Ekko Vermeulen van Stichting Zaanse Pakhuizen, Koog aan de Zaan

Stichting Zaanse pakhuizen maakt zich hard maakt voor het behoud van de overgebleven Zaanse pakhuizen voor komende generaties. Dat doen zij onder andere door gebouwen en molens compleet te recyclen.

Rien Voets, ZAP (zwarfafvalpakker) uit Berlicum

Rien is sinds zijn pensioen elke dag op pad om zwerfvuil op te ruimen. Als zwerfafvalpakker rijdt met zijn fiets met aanhanger elke dag door zijn dorp.

Elif Algu van Recycle Sint

Recycle Sint is een burgerinitiatief waarbij op vrijwillige basis ruilmarkten worden opgezet om speelgoed te ruilen. Het idee is ontstaan vanuit de wens om het Sinterklaasfeest te verduurzamen.

Alle initiatieven zijn in beeld gebracht. De filmpjes zijn te bekijken op www.recyclingheroes.nl/genomineerden waarop gestemd worden. Dat kan tot en met maandag 16 maart. De winnaar krijgt op woensdag 18 maart de prijs uit handen van minister Stientje van Veldhoven (Wonen en Milieu) op het Nationaal Recycling Congres in Den Haag.

 

(13-2-2020)

Vereniging Afvalbedrijven reikt recyclingprijs uit op Global Recycling Day

Wie wordt de recyclingheld van het jaar? Op 18 maart op Global Recycling Day wordt dat bekend. De prijs is een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven (VA). De komende weken zoeken de leden van de VA helden die zich op verschillende manier inzetten voor recycling. Helden kunnen zich ook zelf melden.

Nederlandse recyclinghelden

De wedstrijd is gekoppeld aan de Global Recycling Day, die ieder jaar op 18 maart wordt gehouden. Het thema van dit jaar is ‘Recycling Heroes’. Wereldwijd worden helden geëerd, groot of klein, die zich bezighouden met recycling. De VA gaat individuele Nederlandse helden en burgerinitiatieven die bijdragen aan meer recycling in het zonnetje zetten.

Nomineren en stemmen

De leden van de VA nomineren de komende weken verschillende initiatieven. Van de genomineerden verschijnen in de loop van deze maand op deze speciale website een kort profiel en een filmpje. Vanaf begin maart kan iedereen op de verschillende genomineerden stemmen. Op 18 maart op het Nationale Recycling Congres in de Fokker Terminal in Den Haag wordt de winnaar bekend gemaakt.

Global Recycling Foundation

De VA heeft zich vorig jaar aangesloten bij de Global Recycling Foundation (GRF), een organisatie die zich richt zich op het promoten en aanjagen van meer recycling in de wereld. Dit is de tweede keer dat de VA zich inzet op Global Recycling Day om het belang van meer en beter recyclen te onderstrepen.